Vízszűrés

Magyarországon az ivóvíz minősége optimális és megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek. A vízművektől kikerülő csapvíz először egy komoly tisztító procedúrán esik át és egy zárt cső rendszeren keresztül jut el otthonunkba. Ezek a csővezetékek akár 30-50 évesek is lehetnek. Ezért ha egy nagyító alatt megvizsgálnánk a konyhai csapból kifolyó vizet, találhatnánk benne levált vízkődarabkákat, rozsdát, homokot és más lebegőanyag szennyeződéseket. Egy kútvíz esetében ezek az idegen anyagok sokkal nagyobb koncentrációban jelentkeznek, különösen rossz idő esetén.

Ezek gyakran a vízvezeték javítása, felújítási munkálatok illetve új bekötések során jutnak be a csőhálózatba. Ezek a szennyeződések a csapok csöpögéséhez, a perlátorok eltömődéséhez illetve a háztartási gépek szelepeinek meghibásodásához vezethetnek, így csökkentve azok élettartamát vagy költséges javításokat vonnak maguk után.

Biztos már mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy ha egy csőtörés-kijavítás után vagy egy tűzcsap kinyitás után sárgás – koszos víz folyik a csapból. Ez azért következik be, mert a vízvezetékekben megváltozik az áramlás iránya, a hosszú idő alatt lerakódott vízkő, rozsda kiválások és más lerakódások leválnak a cső faláról, s megszínezik az ivóvizet.

Ma már Magyarországon is egyre elterjedtebb a központilag beépített, úgy nevezett lebegőanyag vízszűrők használata, amelyek feladata, hogy megakadályozzák, hogy a lebegő szennyeződések bejuthassanak az otthonunk vízvezetékrendszerbe. Óvja vízvezetékrendszerét hatékonyan BWT ivóvízszűrővel!

 

Természetesen ezek a szűrőfajták ipari felhasználásra, karimás kivitelben is kaphatóak. Sőt, a lebegőanyag szűrők mellett a BWT olyan szűrő-berendezéseket is forgalmaz, amelyek a vas, mangán, arzén vagy akár az ammónia kiszűrésre jelentenek megoldást. Ezeket az úgy nevezett töltetes szűrőkkel tudjuk kiszűrni a vízből.

 

A vízelőkészítési eljárások igen sokfélék. Az egyes eljárások vagy eljárási lépések alkalmazása mindig a víz kémiai összetételétől és lebegőanyag tartalmától függ. A szűrőket alapvetően két nagy csoportba oszthatjuk: felületi szűrők és töltetes (média) szűrők.

 

A médiaszűrők szűrőanyagait mindig a kívánt vízminőségi célnak megfelelően kell megválasztani: lehet egyszerű szűrőhomok, rétegezett szűrőkavics, speciális adszorbens anyag, vagy katalitikus szűrőtöltet. A BWT médiaszűrők töltetanyagainak széles választékát kínáljuk, a legkülönfélébb alkalmazási területekre. A töltetek közös jellemzője, hogy hazai és nemzetközi felhasználási engedélyekkel rendelkeznek mind az ivóvíz, mind a fürdővíz, mind az ipari alkalmazások területén.

 

A BWT által gyártott és forgalmazott médiaszűrők leggyakoribb felhasználási módjai a következők:

• multimédia szűrés
• aktívszenes szűrés (klór- és ammóniamentesítés)
• vastalanítás és mangántalanítás
• arzénmentesítés
• Crystal Clear zeolitos szűrés