Membrán technológia

A laboratóriumi berendezésekhez és különböző orvosi ill. műszaki alkalmazásokhoz gyakran sóban szegény víz szükséges (pl. különleges felületek öblítéséhez). Az egyes felhasználási területektől függően széles választékkal rendelkezünk a különböző vízminőségi előírásoknak ill. méretigényeknek megfelelő sorozatgyártású berendezésekből. A speciális felhasználásokhoz igény szerint egyedi megoldásokat is kínálunk. 

Membrán szeparációs technika

 

A legtöbb területen az iparban az optimális eredmény feltétele a kristálytiszta víz. Alacsony sótartalmú vízre van szükség a laboratóriumokban, a felületi technikával foglalkozó iparban, az energetika iparban. A sótalanítás legelterjedtebb módja a membrán szeparációs technika.

 

Fordított ozmózis (RO) sótalanító berendezések

Fordított ozmózis (RO) membrán szeparációs sótalanító berendezéseket az ipar számos területén használják. Legjelentősebb felhasználási területek: kazántápvíz előkészítés, technológiai célú vízfelhasználás, labortechnológia, italárú gyártás stb.

 

A haditengerészetben a tengeralattjárókon alkalmaztak először féligáteresztő  membránokat a tengervíz sótalanítására. A féligáteresztő membránokkal a természetben lejátszódó ozmózis folyamatot ellenkező irányban végezzük el. Innen ered az elnevezés: fordított ozmózis.
Könnyen belátható, hogy a membrán, amely angstörmnyi pórusméretekkel rendelkezik, hogy a vízben oldott sókat visszatartsa, „kiszűrje”, nagyon hamar eltömődhet. Ha nem kellő szakértelemmel méretezett berendezést üzemeltetünk, és nem vesszük figyelembe a nyersvíz összetételéből adódó veszélyeket, berendezésünk rövid élettartamú lesz.

Felhasználási területek:

 

  • Italáru gyártás, élelmiszeripari üzemek
  • Vegyipar, kozmetikai ipar
  • Gyógyszer ipar, egészségügy (művese-állomások) 

  • Mikroelektronika és optikai ipar

  • Autómosó

  • Hűtő- ill. légkondicionáló berendezések pótvize

  • Gőztermelő és fűtőberendezések tápvize

  • Laboratóriumi célú víz

  • Ivó- és üzemi víz (nagy sótartalmú vizekből)

A fordított ozmózis (RO) berendezés működése

Minden fordított ozmózis berendezés legfőbb alkotórésze a membránmodul. Cégünk speciálisan felcsévélt poliamid kompozit membránokat alkalmaz. Az előkezelt nyersvizet egy centrifugál szivattyú juttatja a membránházba szerelt speciálisan felcsévélt membránok közé. Mialatt a vízmolekulák a membránokat keresztezik, a vízben oldott sókat, szerves szennyeződéseket, részecskéket, baktériumokat, vírusokat megszűri. A nagy sótartalmú nyersvíz kettéválik az alábbi részáramokra:
- permeátum: sótalan víz, amely a membránon átjutva, nyomását veszítve spirál alakban a központi csövön összegyűlve
szabad kifolyással távozik
- koncentrátum: a membrán felületén palástirányban végigszaladó sóban egyre nagyobb töménységű víz a belépőhöz hasonló nyomáson a membrán túloldalán távozik

 

A fordított ozmózis berendezés „lelke” a megfelelő vízelőkészítés

 

A sótalanító membrán a vízkezelő berendezés legérzékenyebb része, melyet a vízben lévő egyes szennyező anyagok károsítanak. A membrán védelme érdekében ezeket az anyagokat előzetesen el kell távolítani vízből, vagy vegyszeres kezeléssel azok károsító hatását meg kell szüntetni. Ez a megfelelően kiválasztott és méretezett vízelőkezelő sor feladata.

Magyarországi referenciáink:

EGIS Gyógyszergyár, Magyar Suzuki ZRt., Audi Hungary, TEVA Kiserőmű, Grundfos Magyarország Kft, Denso Magyarország Kft., Alcoa Köfém Kft., Bige Holding, Kecskeméti Kórház, Szent Rókus Kórház, SOTE, Asahi AGC Tatabánya

 

BWT számos membrán technológián alapuló vízkezelő berendezést forgalmaz.

Mindig a kívánt vízminőség alapján választjuk ki az optimális technológiát. 

BWT membrán technológián alapuló berendezései:

Fordított ozmózis rendszer