UV fertőtlenítés - technológia

Napjainkban komoly problémákat okoznak a baktériumok és vírusok. Minden, környezetünkben előforduló vízben megtalálhatóak. Számuk az ivóvízben a szabványban meghatározott érték alatt kell lenniük, az esetleges fertőzések elkerülésére.

Ez azonban nem mindig elegendő. Bizonyos esetekben kiemelten fontos a víz bakteriális tisztasága: például kisgyermekes családoknál, kórházakban, orvosi-, fogászati rendelőkben, vendéglátó egységekben stb. A BWT Hungária Kft. többféle megoldást kínál, hogy Ön biztosítani tudja a tiszta és baktériummentes ivóvizet. Ilyen készülékek például az Ultra Viola (UV) csírátlanítók. Rengeteg olyan tényező van, amelyek a baktériumok, vírusok elszaporodását befolyásolják az ivó- és a szennyvízhálózatban: például vízkőlerakódások, amelyek táptalajul szolgálnak a biofilm kialakulásához; a víz hőmérséklete; a nem használt csőszakaszok aránya. Magyarországon is lehetett már hallani leginonella okozta megbetegedésekről. A legionella minden vízben, így az ivóvízben is, előfordulhat, és ha a körülmények kedvezőek, elszaporodhatnak. A csővezetékekben kialakult biofilm rétegekben képesek megtelepedni. Más mikroorganizmusok szállítanak fontos tápanyagot az ellátásukhoz. A legionella kórokozók a vízpermettel a tüdőbe kerülve okozhatnak megbetegedést, ezért a leggyakoribb fertőzőforrások a nyilvános zuhanyzók, uszodák, pezsgőfürdők, levegőpárásítók és klímaberendezések.

Köztudott, hogy a napból jövő ultraibolya sugárzás elpusztítja a mikroorganizmusokat. Ezt az elvet használja fel a vízben lévő mikroorganizmusok eltávolítására az ultraviola csírátlanító készülék, amely a napjainkban alkalmazott módszerek közül a leggazdaságosabbnak és környezetvédelmi szempontból is a legmegfelelőbbnek számít.

A kezelendő víz ilyenkor ultraibolya (UV) fényt sugárzó lámpacsövek mellett áramlik el, s az intenzív sugárzás a kívánt mértékben végzi el a víz fertőtlenítését. Az általánosan elterjedt vegyszeres fertőtlenítéssel szemben az UV csírátlanítás nem hagy maga után kellemetlen utóízt, nem kell trihalometán képződéstől sem tartanunk.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

Felhasználásával a gyógyszeriparon kívül elsősorban az élelmiszeriparban, a sör- és üdítőgyártásnál találkozhatunk, ahol a termékekben semmiképpen nem jelenhet meg a klór és a klórszármazékok íze. Az ivó- és az ipari vízellátáson túl a környezetvédelem speciális területei is felfedezték ezt a tiszta és hatékony technológiát: foto oxidációs hatását egyes veszélyes hulladékok lebontására is fel lehet használni.