Vízkő a vízben

A kalcium- ill. magnézium-karbonát életfontosságú vegyületek

A szénsav sójaként a karbonát rendkívül fontos az emberi szervezet számára a csontok felépítése miatt. A kalcium és a magnézium sók pedig gondoskodnak izmaink megfelelő működéséről és szükségesek az idegrendszerünk egészségének megőrzéséhez is. Ezenkívül a kalcium és a magnézium sók az agy tevékenységétől a szívverésig számos létfontosságú funkciót irányítanak. Egészséges közérzetünk szempontjából a kalcium- ill. magnézium-karbonát, amelyek az ivóvíz ízét is jelentős mértékben és kedvezően befolyásolják, fontos szerepet töltenek be.

 
Hogyan alakul ki a vízkő?
Amikor leesik az eső, a lágyvíz átszűrődik a talajon. A talajrétegeken áthatolva a víz ásványi anyagokban feldúsul, így többek között kalcium- és magnézium-karbonáttal is. Így kerül be a vízkő otthonunkba.

A vízkő a csővezetékek, bojlerek és vízmelegítők halálos ellensége
Hatékony óvintézkedések hiányában a vízkő lerakódik a házi vízvezetékekben. Ennek eredménye, hogy a csővezetékek keresztmetszete napról napra szűkebb lesz. A lehetséges következmények a drága javításoktól, megnövekedett energiaköltségeken át az eldugult csövekig terjednek.

 

A vízkő kíméletlenül apasztja pénztárcánkat és fogyasztja az energiát
Napjainkban az emelkedő energiaárak következtében sokunkban felmerül a kérdés, hogyan tudjuk otthonunkat költséghatékonyabbá tenni. Fosszilis tüzelőanyagokkal történő üzemeltetéskor az energiafogyasztók fűtőfelületén már 1 mm vastag vízkőréteg kialakulása is akár 10 százalékkal növelheti az energiafogyasztást. Ez természetesen jócskán megnövelheti gázszámlánkat a fűtési szezonban. Villanybojlerek esetén, vastag és kemény réteggel vonja be a fűtőszálakat, amely meghibásodáshoz vezet. Ezért karbantartásuk sokkal több költséget emészt fel.

A vízkőlerakódás veszélyes baktériumok melegágya is
A csővezetékekben a vízkőlerakódás erősen hasadozott, repedezett a felület. Az így keletkezett nagyobb felület és a páratelt meleg légkör miatt ideális melegágy alakul ki a baktériumok számára. A probléma megoldása egyszer: kevesebb vízkőlerakódás a baktériumok számára kevesebb táptalajt és szaporodásukhoz kisebb teret jelent. A megfelelő vízkő elleni védelem egyben fokozottabb mértékű higiéniát és a legionella elleni is fontos védelmet is jelent.

BWT az egyedi igényekhez szabott megoldásokat kínál Önöknek! Nézze meg vízlágyító berendezéseink széles választékát, amelyek hatékony megoldást jelentenek a vízkő lerakódások ellen!