A víz, mint globális piac

A víz iránti igény a továbbiakban is jelentős mértékben fog növekedni. Eközben azonban csökken a rendelkezésre álló édesvíz-mennyiség a szennyeződés, a csökkenő talajvízszint, a kiszáradt kutak és az éghajlatváltozás miatt.  Az USA-ban az elmúlt 30 évben a vízfogyasztás a háromszorosára nőtt, míg a lakosság növekedése csak 50 %-os volt. A globális vízfogyasztás 20 évente megkétszereződik, azaz a népesség növekedéséhez képest kétszer olyan gyorsan. A jelenlegi irányzatok azt sugallják, hogy 2025-ig a világ népességének harmada nem fog hozzájutni tiszta ivóvízhez.   

A Goldman Sachs 2008. évi becslése szerint a globális vízpiac értéke közel 425 milliárd amerikai dollár. Hosszú távon a növekedés 4-6 %-os. A fejlett ipari országok piacán (az USA-ban és Nyugat-Európában) a várható átlagos növekedés 3-5 %-os a meglevő víz és szennyvíz infrastruktúrának az 5-10 éven belüli fejlesztése folytán, szemben a 10 %-ot vagy ennél nagyobb mértéket meghaladó növekedéssel a fejlődő piacokon (Kínában és Indiában), ahol új víz és szennyvíz infrastruktúrát kell létrehozni.

 

Mivel tekintélyes az egyensúly hiánya a kereslet és a kínálat között, a legnagyobb növekedést a globális vízpiacon a csúcstechnológiát képviselő vízkezelési eljárások területén fogjuk tapasztalni.

 

A vízszűrés és az ultraszűrés területén lezajló fejlődés azt eredményezheti, hogy a vízkezelésben nem lesz szükség vegyszerek használatára.

 

  • Fordított ozmózis (membrántechnológia)

  • Sótalanítás (ivóvíz előállítása tengervízből)

  • UV- és ózon csíramentesítő berendezések, melyek gazdaságos alternatívái a víz klórral történő fertőtlenítésének

  • Vízteszt

 

A víz, mint globális piac  - szegmensek