Földünk – a Kék Bolygó

1.386 millió m³ vízkészletével
egyedülálló az univerzumban.

Földünk - a Kék Bolygó

Az űrből nézve a Föld lenyűgöző látványt nyújt: bolygónk 75%-át víz borítja - folyékony, légnemű vagy fagyott formában. Ez az elem az élet forrása, ez különbözteti meg a Földet naprendszerünk többi bolygójától.  

 

Ez a látszólagos bőség azonban csalóka, ugyanis a Föld vízkészletének körülbelül 97%-a sósvíz. Az édesvízkészletek jelentős hányada azonban a sarki jégsapkák és gleccserek fogságában rejtőzik, és az összes vízkészletnek csupán 0,649%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

 

Az ENSZ becslései szerint a világ népessége a mai körülbelül 7,1 milliárdról 2050-re 9,2 milliárdra nő. Aránytalanul növekszik a népesség átlagos éves vízfogyasztása (jelenleg 625m³/fő). .

 

A világon több mint egymillió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Huszonöt év múlva akár 6 milliárd embert érinthet az alacsony higiénia miatti vízhiány. Még Európa természetes vízkészletei is egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. A vízstressz akkor lép fel, amikor az elhasznált víz mennyisége meghaladja a rendelkezésre álló vízkészlet mennyiségét. Ausztriában csupán a teljes megújuló vízkészlet 3%-át nyerik ki évente - ők ezért valódi vízparadicsomban élnek. Ezzel szemben Bulgáriában és Belgiumban nagymértékű a vízstressz, ugyanis megújuló vízkészleteik 55, illetve 41 százalékát használják fel évente.