A víz a 21. század kék aranya

A víz élelmiszer és termelési eszköz is egyben. Energiaforrás és élményvilág is. A víz egy egyedülálló közeg, aminek korlátozott mértékben való rendelkezésre állására és növekvő értékére az emberiség egyre inkább ráébred.  

Az elkövetkezendő évtizedekben a világ számos területén jelentős változások fognak lezajlani a víz globális rendelkezésre állása tekintetében. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint az aszállyal sújtott területek tovább nőnek, a súlyos esőzések száma megszaporodik, míg a gleccserek és hóval fedett területek aránya csökkenni fog. Helyi szinten az „édesvíz feszültségnek” drámai következményei vannak. 

 

„Fokozatosan belépünk a súlyos vízhiány időszakába, amikor a „kék vízhez” való egyszerű hozzáférés a világ számos részén megszűnik. A fokozott mértékű vízszennyezés, a folyóvizek csökkenő szintje, a túl nagymértékben felhasznált talajvíz és a vízfogyasztás fenyegetettsége a szikesedés és a kritikus minimum alá csökkenő vízi ökoszisztémák következtében fordulópontot jeleznek a „kék vízforrások” vonatkozásában.” – mondja Prof. Malin Falkenmark a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet részéről. 

 

A világ népességének a nagy részének higiénikus és toxikológialiag veszélytelen ivóvízzel történt eddigi nem megfelelő vagy hiányos ellátása és az elegendő technológiai vízrendelkezésre állása az elkövetkezendő évtizedekben az emberiség egyik legnagyobb kihívását fogják jelenteni.

 

A víz értéke hamarosan meg fogja haladni a kőolajét.