Legionella

A rejtett veszély

   

A Legionella baktérium bármilyen ivóvízben jelen lehet, mivel az ivóvíz sem steril. A baktérium 20° C alatti vízhőmérsékleten képes túlélni, de szaporodni már nem. A fertőzés az embereknél akkor következik be, amikor a baktériummal fertőzött vízpermetet belélegezzük, illetve amikor a Legionellával fertőzött víz véletlenül a légcsőbe jut. Itt többet megtudhat a Legionelláról - honnan ered, kiket veszélyeztet, és hogyan védekezhet a fertőzés ellen.

  

Az alábbi megoldásokat kínáljuk az ivóvíz fertőtlenítésére:

 
BWT fertőtlenítés
BWT-fertőtlenítés

 

Mi az a Legionella?

Több mint 40 különböző típusú Legionella baktérium létezik, és eddig 60 szerológiai vizsgálattal elkülöníthető csoportot azonosítottak. Az emberi fertőzésekért főként a Legionella pneumophila 1 szerocsoport felelős.

   

A betegségnek két típusa létezik:

 • A légiós betegség vagy Legionellózis egy súlyos tüdőgyulladás, amelynél idejében történő kezelés esetén 20%-os halálozási arány, kezelés nélkül viszont 80%.

 • A Pontiac-láz hasonló tünetekkel jár, mint a „nyári influenza”, és nem igényel kórházi kezelést.

 

Hol fordul elő a Legionella?

Mivel az ivóvíz sem steril, a Legionella baktérium bármilyen ivóvízben jelen lehet. A baktérium 20° C alatti vízhőmérsékletben képes túlélni, de szaporodni már nem.

 

A baktérium elszaporodásának feltételei:

 • 20° C-50° C közötti vízhőmérséklet és 5,0-8,5 közötti pH érték. A baktérium elszaporodásának optimális feltétele a 35° C és 45° C közti vízhőmérséklet.

 • Biohártya a vízvezetékrendszerben: A Legionella baktériumok az egysejtűek, pl. amőbák biohártyájába ágyazódnak, és a sejten belül szaporodnak. A biohártyában élő többi mikroorganizmus éltető tápanyagokkal segíti a Legionella fennmaradását.

 • Ilyen tápanyagforrásul szolgálnak a vízkeménységért felelős összetevők (Ca2+, Mg2+), a korrózió eredményeként létrejövő vasvegyületek, illetve szerves anyagok, pl. aminosavak (cisztein).

 • A melegvizes berendezések különösen kockázatosak.

   

Kiket veszélyeztet?

Lényegében bárkit megfertőzhet a Legionella, de a következő csoportok a leginkább veszélyeztetettek:

 

 • A stresszhatás alatt állók 

 • Az utazók

 • Az idősebbek (50 év felett)

 • A betegségben szenvedők, különösen a HIV-fertőzöttek, akik szervátültetésen estek át, illetve akik kemoterápiás kezelésben részesülnek

 • Erős dohányosok

 • Rendszeres alkoholfogyasztók

 • Krónikus tüdőbetegségben szenvedők

    

Mindezt hogyan előzhetjük meg?

A Legionella elszaporodását megelőzendő építési, üzemi és műveleti intézkedésekre van szükség az ivóvízhálózatok tervezése, megvalósítása, üzemeltetése és karbantartása során. Ehhez először számításba kell venni a szolgáltatott ivóvíz minőségét, majd olyan vízkezelő rendszert kell telepíteni, üzemeltetni és karbantartani, amely megvédi a vízvezetékrendszereket az üledéklerakódástól, vízkövesedéstől és korróziótól.

 

Egy sor vízkezelő terméket és megoldást kínálunk a Legionella megfékezésére és megelőzésére:

 

 • Lebegő anyagok elleni védelem  
  A vízszűrés nemcsak a berendezéseink védelme miatt ajánlott, de szükséges is a Legionella elszaporodásának megakadályozásához. A fogyasztók így megakadályozhatják a kazánokban és csövekben az üledéklerakódást és a lyukkorróziót. 

 

 • Vízkő elleni védelem  
  A vízkőlerakódások érdessé, barlangossá teszik a vízvezetékek belső falát, melyen így biohártya képződik, ez pedig a Legionella táptalajául szolgál. A Legionellának a túléléshez szüksége van kalciumra és magnéziumra, a vízkőmentesítő rendszerek pedig megakadályozzák a Legionella fennmaradásához szükséges tápanyagokat tartalmazó biohártya kialakulását.

 

 • Korrózióvédelem  
  A korrózió rontja az ivóvíz tisztaságát és érdessé teszi a vízvezetékek belső felülettét, ami elősegíti a biohártya kialakulását. A korrózió eredményeként létrejövő vasvegyületek szintén a Legionella fontos tápanyagai. A korróziót megelőző hatóanyagok adagolása illetve az alternatív korrózióvédelem megelőzheti a korrozió és vízkő kialakulását és meggátolhatja a Legionella szaporodását.