„Egyedül a fák ismerhetik
a víz titkát.”
Jules Renard

A víz íze

A kémiailag tiszta víz (H2O) összetevői a hidrogén és az oxigén elemek. Ebben a tiszta állapotában a víznek gyakorlatilag semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, melyek folytán egyedi ízt kap, ami lehet édes, lágy és bársonyos, de akár fémes és sós is. Az ízbeli eltérést az alábbi tényezők befolyásolják:

 

GEOLÓGIAI UJJLENYOMAT

– Attól függően, hogy milyen geológiai rétegeken halad át a víz, változó mennyiségben tartalmazhat nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt, rezet, cinket, hidrokarbonátot, kloridot és szulfátot, valamint nitrátot, foszfátot, fluoridot és szilikátot. Az elsősorban a vízben oldott kalcium-sók által okozott vízkeménység különösen kávé, tea és egyéb ételek készítésekor döntő fontosságú.

TERMÉSZETES „ÍZFOKOZÓ”

– A másik fontos szerepet betöltő összetevő a magnézium, ami szintén befolyásolja a vízkeménységet. Viszont eltérően a kalciumtól a magnézium az ízek katalizátoraként is működik és emellett az emberi szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag-kiegészítőként is döntő szerepet játszik. Ez az ásványi anyag létfontosságú része az egészséges étrendnek, különösen a szervezetet megterhelő időszakokban.

ÍZRONTÓ ANYAGOK

– A víz ízét javíthatják a helyi adottságok, de néhány esetben a nem kívánatos anyagok nagy mértékben ronthatják is azt. A legismertebb ízrontó anyag a klór, amit a vízkezelési folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga és íze kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára. A vízminőséget ezenkívül az olyan ásványi anyagok is befolyásolhatják, mint a nitrogén és a foszfor, valamint a baktériumok és egyéb kórokozók.