Vízminőségi problémák kezelése a kertészeteknél

Amikor a nagyi először vitt ki minket a kertbe, és először önöztünk virágot a műanyag, tulipános locsolókannánkból, egy csapásra megértettük a növények vízigényét. Azzal viszont már kevésbé vagyunk tisztában, hogy növényeink esztétikumát, életkorát milyen mértékben befolyásolja az öntözővíz minősége.Magyarország vezető kertészetének, a New Garden-nek a legnagyobb, kamaraerdei részlege két hektáron terül el. Ide építettek be először, úgynevezett RO, azaz fordított ozmózisos víztisztító készüléket a BWT-től.

 

Szemerics Tamás, a New Garden szakembere szerint „azért vált szükségessé a fejlesztés, mert a használt víz összes sótartalma jóval nagyobb volt az optimálisnál. Ez megnehezítette a munkát, ugyanis a növények a magas sótartalom miatt, lassabban, vontatottabban fejlődtek, ráadásul az esőztető öntözés során a levelekre kicsapódott vízkő csökkentette díszítő értéküket is. Az érzékenyebb növények fakóbb színűek voltak, sárgultak és - a több évig nálunk maradó áru esetében - láthatóan romlott a kondíciójuk. A probléma alapja, hogy minél töményebb a talajoldat, annál kevésbé vehetők fel a különböző tápanyagok a növények számára.”

Tehát az eredetileg használt víz sótartalma miatt:
1. a növények fejlődése lassult,
2. a virágok színe megkopott,
3. élettartamuk csökkent.

Gazdasági szempontokat mérlegelve, a víztisztító berendezés vásárlása kockázatos tényező volt a kertészet életében, így a vásárlást hosszas mérlegelés előzte meg. A döntés mára kifizetődővé vált, a problémák teljesen megszűntek, a növények fejlődése egyöntetű, tápanyagfelvételük javult. A projekt hasznossági faktorát is mutatja, hogy 3 évvel később, két másik telephelyen is (a pesti és a budakalászi kertészetben is) beszereltek két újabb víztisztító berendezést.


A BWT szerepe a növénytermesztésben:


Az BWT RO termékcsalád egyedi igényekre szabott, a fordított ozmózis elvén működő, közepes- és nagy teljesítményű berendezésekből áll.
A technológia hatékonysága miatt, a BWT Hungária Kft., a kertészetek és növénytermesztéssel foglalkozók számára, a felmerülő vízminőségi problémák kezelésére elsősorban ezt a megoldást javasolja.

A vizet nagy nyomás alatt egy membránon préseli át, ami átengedi a vízmolekulákat, a sók, szerves szennyeződések, részecskék és baktériumok fennakadnak rajta.Ultrakompakt RO rendszer

Permaq Pico RO rendszerek


A készülék jellemzői:

• Kompakt kialakítás pangó víz kialakulását gátló rendszerrel
• Új mikroprocesszor vezérlés felhasználóbarát HMI megoldással
• Egyszerű beüzemelés és üzemeltetés
• Permeátum vezetőképesség mérése és különböző csatlakoztatási lehetőségek további mérőeszközökhöz, mindez beépítve a sztenderd készülékbe
Sztenderd változat: Nagy teljesítményű RO berendezés ultra tiszta víz előállításához
HR változat: Speciális fordított ozmózis berendezés magas TDS értékű nyers vízhez
FT verzió: Beépített permeátum és koncentrátum áramlásmérővel és koncentrátum szabályozó szeleppel

AS opció: adagolóállomás a vízkő elleni védelemért- előkezelés során vízkőmentesítő vegyszer adagolása.


A berendezéseket előzetes egyeztetés, felmérés alapján a beépítési hely és a víz minőségének figyelembevételével a BWT Hungária nagykanizsai üzemében gyártják.


Műszaki dokumentáció:


BWT RO műszaki adatlap (példa):


1000 l/h

2000 l/h

5000 l/h


Más teljesítményű berendezés igény esetén kérje kollégáink segítségét!
Permaq PICO RO műszaki adatlapHa felkeltettük az Ön érdeklődését, forduljon tanácsért bátran a BWT szakembereihez – örömmel segítünk megtalálni az optimális vízkezelési megoldást! 


Keressen bennünket a 0623/430-480–as számon, vagy írjon nekünk az ajanlat@bwt.hu-ra.