Újítás a vízlágyításban: Rondomat DUO S

Ismert tény, hogy a bolygónk kétharmadát víz borítja. Kevésbé köztudott, hogy ennek a kétharmadnak csak 0,64%-a (!) alkalmas emberi fogyasztásra (hisz 97,6%-a sós tengervíz). A népesség növekedésével a globális vízfogyasztás folyamatosan nő, a friss víz egyre drágább. A narratíva egyik következménye, hogy az innovatív, környezetbarát, költséghatékony vízkezelő technológiáknak a jövőben kiemelkedő szerep jut, hisz ugyanazt a vízkészletet többször és gyorsabban kell megtisztítani a lakosság és az ipar számára.


Iparban jelentkező problémák

A vezetékes víz általában túl kemény és a benne található ásványi sók hatására, vízkő rakódik le az iparban alkalmazott berendezések érzékeny alkatrészein. Alapprobléma, hogy a vízkő lerakódástól a gépek hamarabb tönkremehetnek, cseréjük, javításuk viszont költséges lehet.
A másik megoldandó feladat a higiéniai kérdése. Hisz - a rövid ideig tartó csúcsfogyasztás érdekében -, hagyományos esetben, kisebb vízfelhasználáskor (pl. hétvégén, munkaszüneti napokon) pangó víz jelenhet meg, amelyből higiéniai problémák keletkeznek.
Vagyis a gazdaságos használathoz az ipari vízkezelés, vízlágyítás olyan elengedhetetlen folyamat, amely beruházást igényel, de cserébe megszünteti a problémákat, így hasznot termel.

Társasházaknál, hoteleknél, családi házaknál jelentkező problémák

A jelenség megfigyelhető a lakossági szegmensben is. Hisz a vízmelegítők, kombikazánok, mosó-, mosogatógépek, vagy a fűtési rendszerek élettartamát, hatékonyságát hasonló módon befolyásolja a víz minősége. A vízkő – melynek mértéke nagyban függ a víz keménységétől – vastag, kemény réteggel vonja be a berendezéseink belsejét. Ennek következménye, hogy élettartamuk, hatásfokuk akár 22-30%-al csökken. (Például egy vízköves radiátor, kazán, fűtőrendszer vezetékeiben lerakódott vízkő észrevétlenül okoz magasabb a gázszámlát egy fűtési szezonban.)

 

Hogyan válasszunk?

 A készülékek megóvása érdekében a vízlágyító technológiák használata évtizedek óta ismert és szükséges, de a fejlesztéseknek köszönhetően, ma már van lehetőségünk olyan gépet választani, amely

  • megbízhatóan, egyenletesen, a legjobb vízminőséget biztosítja, 

  • a legjobb ár-érték arányt biztosítja (ergo energiatakarékos és gazdaságos technológia), 

  •  megfelel a legmagasabb higiéniai szempontoknak (rendelkezik integrált fertőtlenítés lehetőségével).

 

RONDOMAT DUO S

Magyarországon is elérhetők a BWT újgenerációs, folyamatos üzemű berendezései: a RONDOMAT DUO HDV (nagy teljesítményű ipari vízlágyító berendezés) és a RONDOMAT DUO S.

Ez utóbbi lakó- és ipari ingatlanoknál kiváló megoldás a vízkőlerakódás elkerülésére, a korai meghibásodás, hatékonyságcsökkenés megelőzésére.

A készülék lelke 2 db, különböző teljesítményű vízlágyító oszlop, és az őket felügyelő intelligens vezérlő egység. Különlegessége, hogy a vízlágyító vezérlő egység elemezi az aktuális fogyasztási értékeket, és dönt, melyik oszlop legyen üzemben. Ennek köszönhetően nincs szükség túlméretezésre: egy kisebb méretű berendezéssel is el tudjuk látni ugyanazt a feladatot.

A RONDOMAT DUO S emellett folyamatos, lágy vízellátást biztosít. A beépített intelligens-mennyiségvezérelt belső vízóra adatai alapján, a készülék optimális időben végzi el a (részleg)regenerálást az üzemen kívüli gyantaoszlopon. Kiküszöbölve a higiéniai problémákat, és biztosítva a vízkőmentes működést.

További előnyök:

  • modern, kompakt külső megjelenés (2011. évi Osztrák Állami Formatervezési Díj),

  • innovatív és megbízható technológia,

  • intelligens vezérlőegység,

  • megfelelő vízáramlás a gyantatölteten (csúcs-, vagy alacsonyfogyasztás esetén egyaránt).

  • BIO funkció: integrált fertőtlenítő egység

  • modern, könnyen kezelhető kezelőfelület.

  • SMART Metering+ funkció: a készülék optimális időben végzi el a (részleg)regenerálást az üzemen kívüli gyantaoszlopon

 

 

Műszaki dokumentáció:

 

BWT Rondomat DUO S műszaki adatlap