Központi vízlágyítás a Shiraz és a Bambara szállodákban

Esettanulmány

 

A Feladat:

A Bambara és Shiraz testvérszállodák olyan vízkezelési feladattal fordultak a BWT Hungária Kft-hez, amiben az elsődleges szempont a vízkövesedés megelőzése:

  • a szaunák, kül- és beltéri medencék, és
  • a központi épületek és
  • éttermi vízfelhasználó berendezések megóvása érdekében.

 

A kivitelezés:

Az átlag vízfelhasználás, a szálloda és az étterem üzemeltetéséhez szükséges berendezések, valamint az ott tartózkodó vendégek vízfelhasználásából tevődik össze, úgy, hogy a kiugróan magas vízigény a mosási ciklusok, és a medencefeltöltések idején jelentkezik.

A BWT, - a különböző vízfogyasztó egységek együttes nagy vízigénye miatt -, a szállodák folyamatos, de változó mennyiségű lágy vízellátását, automata ikeroszlopos, nagyiparban alkalmazott, párhuzamosan kötött vízlágyítókkal biztosította. A kétoszlopos lágyító, alternáló üzemmódban kapcsol át az oszlopok között, a szálloda változatos vízfelhasználásához igazodva.
A berendezések párhuzamos bekötésének köszönhetően egyenként 10 m3/h átfolyási teljesítményt képesek biztosítani, azaz együttesen 20 m3/h lágy víz leadására alkalmasak. A kommunális célokra használt víz esetén, a lágy víz minőségi követelményei előírják a nyers víz bekeverését. Így a berendezések egyenként 20 m3/h vízmennyiségnél is többet képesek leadni.

Hogy a nagyobb vízfelhasználású napokban is rendelkezésre álljon a kellő kapacitás, a vízlágyító készülék naplózza a napi vízfogyasztást és ehhez igazodva ütemezi a regenerálási ciklusokat. A beépített fertőtlenítő funkciónak köszönhetően a készülék garantálja a minimális mikrobiológiai kockázatot.

A berendezés biztonsági protokollja (több napos leállás esetén) nem engedi a pangó víz kialakulását a vízlágyító gyantaoszlopon. Kényszerregenerálással garantálja, hogy 96 órán belül vagy hosszabb állás után azonnali regenerálást végezzen a készülék és ne juthasson a felhasználás helyére higiéniai szempontból kifogásolható lágy víz.

A beépített vízlágyító: RONDOMAT DUO

Az ikeroszlopos automata vízlágyító, olyan, innovatív német gyártmányú termék, amely rendelkezik a legmagasabb szintű ivóvízre vonatkoztatott német DVGW tanúsítvánnyal. Nyomáscsökkentő szelepeinek köszönhetően regenerálása mindig azonos módon történik, így a só- és az öblítővíz-felhasználás mértéke is állandó. Ezzel garantálja a gazdaságos só felhasználást, csökkentve a regenerálás költségeit.

Az LCD kijelzőn könnyen nyomon követhető a leadható lágy víz-mennyiség, az átfolyt vízmennyiség és az üzemi állapotok, mint pl. a regenerálási folyamatok, a sóhiány és a karbantartási időközök.

A beépített szerelvények csökkentik a beépítési költségeket. Szervizelés szempontjából könnyen és egyszerűen karbantartható vagy javítható.