Milyen vízből készítsünk pálinkát?

Sokunknak nem új az információ, hogy a tiszta víz nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, a gyógyszerészetben és az élelmiszeriparban is. Sokakat nem hoz lázba az sem, hogy mennyire más íze van a kávéknak, vagy teáknak, ha azokat különböző minőségű vizekből készítjük. Viszont nincs olyan honfitársam, akinek ne csillanna fel a szeme, ha a kísérlet alatt, a kávét, ill. teát pálinkára cserélnénk.


Mivel ilyen kísérlet csak a fantáziámban létezik (még), lássuk a pálinkakészítő mesterek tapasztalatait, hazánk egyik legkedvesebb italának és a víz minőségének összefüggéseiről.

A Matheusz Pálinkaház csak felsőkategóriás, prémium pálinkákat gyárt.
Egyedülálló módon, kétszeri desztillációval, eperfahordós érleléssel készítik el termékeiket. Termékpalettájukban megtalálhatók

  • a tradicionális 50 fokos pálinkák,

  • a 40, 44 és 60 fokos pálinkák, és az

  • egyedinek számító 24 fokos pálinka alapú likőrök is.Krausz Frigyes, a Szabolcs-Szatmár megyei cég pálinkafőző mestere szerint „a hosszú távú piacon maradáshoz ma már elengedhetetlen a kiváló minőség, ami viszont nem képzelhető el szintén kiváló alapanyagok felhasználása nélkül. Ezek sorában az egészséges, érett gyümölcsöt, az ízeket, illatokat megóvó technológiát és természetesen, teljesen tiszta, a felesleges anyagoktól mentesített vizet említeném. Kevéssé köztudott, de utóbbi rendkívüli fontossággal bír. A megfelelően lágyított, a magnézium- és kalcium sóktól, illetve ionoktól mentesített víz a kristálytiszta pálinka biztosítéka. A fogyasztói visszajelzések is egyértelműen bizonyítják a lágy víz felhasználásának fontosságát, ugyanis ha kemény vizet használunk, az abban lévő kalcium és magnézium sók reakcióba lépnek az alkohollal, ami idővel a pálinkában zavarosságot, opálosságot és üledékképződést okozhat.”

A mester a BWT Hungária vízlágyító berendezéseivel dolgozik, és véleménye szerint 1 német keménységi fokra lágyított víz válik be legjobban. A desztillált vizet pedig semmiképp nem javasolja, mert üres ízt ad a pálinkának.

A BWT technológiáiról


BWT vízlágyító berendezéseinek működési elve a hagyományos ioncserélő technológián alapulnak, ami természetes folyamatok révén csökkenti az ivóvíz keménységét.

A „kemény” víz speciális műgyantát tartalmazó ioncserélő oszlopokon (műgyanta oszlopokon) folyik át, amelyek nátriumra cserélik a vízben oldott kalcium és magnézium ionokat, így lágyítva a vizet. A regenerálás során a speciális műgyantát enyhe sóoldat mossa át, kioldva belőle a kalcium és magnézium ionokat. A technológia elsődleges előnye a
- tökéletesen kezelt lágy víz, és hogy
- a garantált vízkő lerakódás elleni védelem csökkenti a karbantartási költségeket.

Pálinkakészítés profiknak: 

BWT Rondomat Duo S


A mindennapi vízfelhasználás gyakran változó, van, hogy rövid ideig sok vizet fogyasztunk, és hosszabb ideig kevesebb a vízigényünk. Ezen igényt kielégítve a BWT kifejlesztette a BWT Rondomat Duo S vízlágyítót, mely a térfogatáramtól függően adaptív rendszerrel működik.

Az adaptív folyamat technológiával rendelkező készülék a nagyobb térfogatáram igénynek is megfelel, kevés gyantamennyiség mellett, kevesebb só és öblítés igénybevételével.

Különlegessége, hogy két különböző méretű gyantatartó oszloppal rendelkezik. Az egyik oszlop alap-terhelésre, a másik pedig nagyfokú terhelésre lett kifejlesztve. Technológiájának lényege az „intelligens vízóra” és az új vezérlő műszer. 

A térfogatáram alapján kapcsol a berendezés az egyik, vagy másik oszlopra. Amennyiben a Rondomat Duo S érzékeli a megnövekedett vízfogyasztást, úgy a nagyobb kapacitással bíró gyantaoszlopon keresztül végzi el a lágyítás folyamatát. Ez idő alatt a másik oszlop regenerálását is elindítja, így egy kisebb méretű berendezéssel is el lehet látni ugyanazt a feladatot, nincs szükség túlméretezésre. A vízlágyító belső vízórája méri és figyeli az átfolyt, lágyított vízmennyiséget és ennek ismeretében optimális időben végzi el a szükséges részlegregenerálást.

Előnyei:
- Hatékony, felhasználóbarát üzemelés.
- Higiénia funkcióaktiválási lehetőség, az állásidők rövidítése érdekében.
- Modern, kompakt külső megjelenés.
- Legkorszerűbb technológia,
- A legmagasabb szintű biztonság,
- A legmagasabb szintű higiénia, a vízzel való mindennapi kapcsolat során.

Forduljon tanácsért bátran a BWT szakembereihez, örömmel segítünk
megtalálni az optimális vízkezelési megoldást! 


Keressen bennünket a 06-23/430-480–as számon!
Műszaki dokumentáció:


BWT Rondomat DUO S műszaki adatlap