Innovatív megoldások: Henkel esettanulmány

Fordított ozmózisos berendezés használata a gyakorlatban, amikor a higiénia kiemelt szerepet kap.


A FELADAT
A körösladányi Henkel mosó- és háztartási vegyszereket előállító üzemében az alábbi technológiai igények merültek fel:

- Alacsony vezetőképességű víz.
- A kezelt víz laborokhoz, sótalanított vízigényű technológiai folyamatokhoz és cseppmentesen száradó mosóvízhez szolgáltat tápvizet.
- Elsődleges a vízigények egyidejűsége, a rendszer fertőtlenítése és a baktériummentesség.
- Alapfeltétel a vízkezelő rendszer higiénikus és biztonságos működése.

A MEGOLDÁS
Az alacsony vezetőképességű, (azaz sótalanított vizet) fordított ozmózis technológiával lehetséges előállítani. A fentiekben részletezett feladatot, a BWT Hungária Kft. egy vízlágyító-kör, tároló/fertőtlenítő-kör és fordított ozmózis-kör kialakításával oldotta meg.

A lágyító körbe belépő vízhez, ikeroszlopos automata vízlágyítót telepítettek, amely az ioncsere elvén a vízkő okozó ionoktól mentesíti azt. Ezután vegyszeradagolók beépítésével került kondicionálásra a lágyított víz, annak érdekében, hogy a kívánt vízminőség biztosítása közben, (a fordított ozmózis-körben), nőjön a membránok élettartama.

A fertőtlenítő-kör egy 2 m3-es tartályból áll, ahonnan egy szivattyú továbbítja a vizet a fordított ozmózis berendezéshez. Ha felmerül a fertőtlenítés igénye a tartályba fertőtlenítő adagolható, (amivel átmosható a lágyító és a hozzátartozó vezetékrendszer). A fordított ozmózis körbe telepítetett berendezés szintén ezen a megszakító tartályon keresztül fertőtleníthető.

A tartályból a kezelt víz egy 1 µm pórusméretű védőszűrőre jut, ahonnan egy szivattyú a fordított ozmózis- körre továbbítja. A készülék álló membránházaiban megtörténik a sótartalom visszatartása a vízből, alacsony vezető képességű víz keletkezik. A fordított ozmózis berendezés után, egy 0,2 µm-es baktériumszűrő került beépítésre, hogy a kezelt víz maximálisan megfeleljen a magas higiéniai elvárásoknak.

A LÁGYÍTÓ KÖRBEN
A lágyító- körben alkalmazott Rondomat Duo® típusú, Németországban előszerelt vízlágyító, folyamatos vízellátást biztosít az ikeroszlopos kialakításának köszönhetően. Rendszerfelügyelettel kompatibilis, így vevői igényeknek megfelelően hívhatók le adatok a készülékről. Egyik különlegessége, hogy a beépített fertőtlenítő funkciója lehetővé teszi a lágyító higiénikus üzemelését.

A FORDÍTOTT OZMÓZIS KÖRBEN
A fordított ozmózis körben egy ( svájci gyártmányú BWT PERMAQ® Pro S) álló, membránházas kivitelű helytakarékos fordított ozmózis berendezés került telepítésre. Álló házas membrán kialakításának köszönhetően, folyamatos a vízáramlás a membrán körül is, és nincs higiéniai kockázatot növelő pangó víz.

A telepített berendezések úgy lettek megválasztva, hogy üzemeltetési és szervizelési igényük minimális legyen a magas higiéniai elvárások mellett.

MAGAS SZINTŰ TELJESÍTMÉNY KIS MÉRETBEN: 

BWT PERMAQ PRO S


A Permaq Pro S berendezések az ivóvíz higiénikus sótalanítására szolgálnak. A BWT PERMAQ® Pro S az egyike a legkompaktabb RO készülékeknek a 4000 – 8500 l/h permeátumú berendezések között. Az intelligens tervezésnek köszönhetően 4000-8500 l/h teljesítményt is elérhet max. 1 (!) m2 helyigény igénybevételével. 

A modern IEC1 motorok és az optimalizált RO kivitel egy nagyon alacsony energiafelhasználást biztosítanak.

A fordított ozmózisos készülék
1. a membrán védelmét szolgáló részecskeszűrőből,
2. egy nagynyomású szivattyúból,
3. a nyomócsövekben lévő fordított ozmózisos membránokból és az
4. egyes üzemállapotok felügyeletére és vezérlésére szolgáló mérő- valamint vezérlőegységből áll.
A fordított ozmózisos készülék szelepei és vezérlő programja működtetik az öblítést és az üzemszünet utáni előszűrlet visszavezetést, (azaz sótalanvíz kiadás csak a megfelelő minőségű víz esetén történik).
A berendezés üzemelése közben több üzemi tényezőt ellenőriz a vezérlés. Amennyiben valamely paraméter túllépte a lehetséges értéket, a berendezés hibajelet ad, ill. szükség esetén leáll.

Műszaki megoldások és speciális jellemzők
- Ultra kompakt, magas teljesítményű RO berendezés 4000 - 8500 l/h.
- A gyors áramlású PERMAQ® Pro SX8 verzió tartalmaz egy frekvencia szabályzós szivattyút.
- Nem rozsdásodó, továbbfejlesztett ásványi anyag szerkezetű öntött alap.
- Higiénikus, teljesen illeszkedő RO rendszer 8“ rozsdamentes membránházakkal.
- Kis helyszükséglet
- Rövid szállítási határidő.
- Egyszerű szervizelés.
- Halk üzemmód.
- CE konformitás.


Berendezés adatok


PERMAQ PRO S - ultrakompakt RO berendezés

Termék adatlap: 


BWT Permaq Pro S ultrakompakt higiénikus RO.pdfRondomat DUO S - higiénikus vízlágyító berendezés

Termék adatlap:


Rondomat Duo S 1_2_3 vízlágyító adatlap