5 tévhit a vízlágyításról

A ivóvízről, víztisztításról és vízlágyításról sok téves információ kering a köztudatban.
Utánajártunk a legelterjedtebb mítoszoknak most a vízlágyítás terén:

 

 

#1. A lágy víz mérgező, képes kioldani a csontjaimból a kalciumot.

 

 

A téveszme: Van aki úgy gondolja, hogy a lágy víz túl tiszta, nem tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat, ill. mérgező hatású.

A realitás: A lágy víz nem mérgező. Megnyugtató az az információ is, hogy Magyarországon 5-35 nk° közti víz alkalmas fogyasztásra, a BWT szakszervize, beüzemelés alkalmával, 6-7 nk°-ra állítják be a készüléket. Ez még a lágy víz kategóriájába tartozik, nem okoz vízkőlerakódást, és nyugodtan fogyasztható.
Emellett a vízlágyító berendezések bekeverő szeleppel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy nyers vizet keverjünk a lágyított vízhez, így be lehet állítani egy adott vízkeménységet. Vagyis, ha valaki mégis szeretné vízlágyítás mellett a nyers vizet használni, adott a lehetőség.

 

 

#2.  A vízlágyító berendezésből származó vízzel nem lehet a szappant lemosni bőrünkről.

 

 

A téveszme: A lágy vízzel való fürdés után a bőrünk csúszósnak tűnhet. Ez olyan érzést generál, mintha a szappant/tusfürdőt nem lehetne lemosni.

A realitás: Kemény víznél a bőr pórusai eltömődnek a szappan maradványaival, emiatt lesz szárazabb érzetű a bőr. Ha a vízből a vízkő eltávolításra kerül, nemcsak alaposabban meg tudjuk tisztítani bőrünket, de a bőr természetes lágyító és hidratáló folyamatai jobban érezhetőek. Ez okozza a selymesség érzését.

 

 

 

#3. A lágy víz nátriumtartalma káros.

 

 

A realitás: A lágyított víz nátriumtartalma változó. Attól is függ, hogy az adott országrészben mennyire kemény a víz. Az viszont tény, hogy a lágy vízben olyan kis mennyiségű nátrium található, aminek nincs negatív hatása az egészségre.
Azonban az igaz, hogy van aki nem kedveli a lágy víz lágy ízét, de ugyanakkor mégis szeretné élvezni annak előnyeit. Erre a problémára is van megoldás. Le lehet ugyanis választani a csapot, (amiből az iváshoz és főzéshez használt víz folyik), attól a rendszertől, amiből a takarításhoz, tisztálkodáshoz és mosáshoz használt víz származik.
Ami még ennél is jobb, beszerelhet egy AQUABOY ultraszűrőt, hogy így tiszta és kellemesen friss csapvíz álljon a rendelkezésére.

 

 

#4. A só lágyítja meg a vizemet. Előfordulhat, hogy a só bekerül az ivóvizünkbe?

 

 

A realitás: A vízlágyító berendezésben található több liter gyanta töltet végzi el a víz lágyítását. A berendezésben található só a gyantatöltetet regenerálja. Ettől nem lesz sós ízű a vizünk, továbbá határérték alatt marad a víz Na tartalma is.

 

 

#5. A vízlágyító berendezések vizet és energiát pazarolnak

 

 

A realitás: Vannak olyan, régebbi berendezések, amelyek a regenerálási folyamat alatt vizet és sót pazarolhatnak. Ezért érdemes olyan készüléket használnunk, ami tudja alkalmazni a SMART METERING megoldást. Ez a technika, az adott háztartás igényeit figyelembe véve, csak a regeneráláshoz szükséges mennyiségű vizet és sót használja fel.

Ha beleszámoljuk, hogy lágy vízzel hatékonyabban lehet tisztítani, takarítani, (kevesebb mosószert és vegyszerekkel teletömött tisztítószert kell használni) nemcsak az egészségünkért tettünk egy lépést, de pénzt is spórolunk. Érdemes utánaszámolni.