A szépség a víznél kezdődik

A legtöbb ember, ha bőre és haja szépségéről és egészségéről van szó, sem a pénzt, sem a fáradtságot nem sajnálja rá. Így van ez a drogériákban kapható – high-tech, aktív összetevőket tartalmazó – krémekkel és balzsamokkal, a szilikonmentes hajolajokkal, samponokkal és egyéb hajápoló szerekkel is. Azt azonban kevesen tudják, hogy ha csapvíz túl kemény, akkor előfordulhat, hogy a kozmetikumok összetevői nem tudják kellően kifejteni a hatásukat.

Ha bőrünk hámlik, hajunk fénytelen és nincs elég tartása, sokunknak azaz első reakciója, hogy ápoló krémekkel, habokkal kezeljük a problémát, ami sajnos nem mindig hozza meg a várt hatást. A bőr és a haj ápolásánál fontos szerepe van ugyanis a csapból folyó víznek. „A sok kalciumot tartalmazó, kemény vízben – a szappannal kölcsönhatásba lépve – kialakul a vízben oldhatatlan sókat tartalmazó szappanlerakódás, ami hozzátapadhat a bőrhöz és a hajhoz” – mondja a bőrgyógyász Dr. Alice Weyl. Ezért előfordulhat, hogy a kozmetikumok, szépségápolási termékek fő aktív összetevői kevésbé tudják a hatásukat kifejteni és így az kárba veszhet. „Ha azonban lágy vizet használunk, bőrünkbe sokkal könnyebben beivódhatnak a kozmetikumok összetevői, amiket így – szó szerint – nem mos el a víz” – teszi hozzá. „Emellett kevesebb samponra és más szépségápolási termékre lehet szükségünk, amellyel hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez is” – mondja Lutz Hübner, aki BWT Németországért és Ausztriáért felelős ügyvezető igazgatója.

A víz hatással van az érzékeinkre: kényezteti a bőrt és a lelkünket is simogatja. Minél lágyabb a víz, annál intenzívebb lehet ez a kellemes érzés. Azt már régóta ismerik, hogy a bőr alatti szövetekben lévő, a nyomást érzékelő receptorok reagálnak a lágy vízre és agyunknak azt jelzik, hogy "ez jó érzés" javítva ezzel közérzetünket. De vannak más előnyei is, hiszen a mosáshoz így kevesebb mosószerre lehet szükségünk és a textilöblítőt akár el is felejthetjük. A háztartási gépeket nem támadja meg a vízkő, ahogy nem okoz többé gondot a fürdőszobai szerelvényeken és zuhanypaneleken keletkező – visszatetsző látványt nyújtó – lerakódás sem. Így a karbantartási költségek is csökkennek.