A selymes bőr szépségének titka

A legújabb kutatások rávilágítanak a lágy víz szépségápolásban betöltött szerepére. A lágy víz alapvetően fontos ahhoz, hogy otthonunk vízhálózata belül tiszta maradj, a fűtési rendszerünk hatékonyan működjön és a mosógépünk se vízkövesedjen el, megnövelve ezáltal élettartamát. Ezzel a kedvező hatással sokunk már tisztában van. A lágy víz azonban életünknek más, számunkra fontos területén is nagyon lényeges szerepet tölt be. A selymesen lágyvíz jótékony hatással lehet általános testi-lelki állapotunkra, általános közérzetünkre is.

 

 

„Az ember eredetileg csak az esővízből jutott hozzá vízhez. Ez ugyan egy ősrégi történet, de szervezetünk még mindig az alacsony ásványi anyag tartalmú lágy vízre „kalibrált” – mondja Dr. Hilmar Burggrabe diéta és táplálkozási tanácsadó, aki kiváló szerzőként az ivóvízzel és a víznek e formájával való természetes kapcsolatunk témáival foglalkozik. „Csak az emberi fejlődésnek egy viszonylag késői szakaszában fúrtunk mélyebbre, az ásványokban gazdag, felszín alatti vizekbe. Így fokozatosan megváltozott annak a víznek a jellege, amivel kapcsolatba kerültünk.”

A lágy víz segít megóvni a bőr természetes savköpenyét, míg a kemény víz – a szappannal együtt – a bőr kellemetlen, húzódó érzését idézhetik elő. Lágy víz a borotválkozásnál is segíthet, hiszen a nedves borotválkozás utána kevésbé érezhető a gyakori égő érzés.

A Fraunhofer Intézet által végzett kutatás szerint a németek 88 %-a előnyben részesítik a lágy vizet. Sokan az első költözködéskor ismerik fel a lágy víz előnyeit. A megkérdezettek közül megemlítették, saját bőrükön tapasztalták meg a különséget: amikor olyan helyre költöztek, ahol a víz jóval keményebb volt, azt érzték, hogy a bőrük – és különösen a hajuk – hirtelen más tapintású vált. Úgy érezték, hogy a megszokott kozmetikai termékek már nem nyújtották számukra ugyanazt a jótékony hatást. Még legszebb hajzuhatag is szenvedhet a kemény víz miatt, véli Birgit Keppel, a Procter & Gamble Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős műszaki menedzsmentjének vezetője, aki ezt a gyakorlatban tapasztalta. „A lágy víz hozzájárulhat, hogy hajunk és bőrünk selymes és rugalmas érzetűvé válhat, míg előfordulhat, hogy a kemény víz miatt a hajunk fénytelen és töredezetté válik” – mondja. Bár a probléma természetesen kezelhető a speciális ápoló termékekkel és gondos leöblítéssel, az ideális megoldás mégis az, ha lágyvizet használunk. A kemény víz által okozott kellemetlenség – ami hajmosáskor és, amint fent említettük, fürdéskor vagy zuhanyozáskor is felmerül – abban rejlik, hogy a szappanmaradványok a hajon és a fejbőrön megtapadhatnak, míg a sampon, a hajkondicionáló és egyéb hajápoló szerek nehezebben kiöblíthetőek. Emiatt a hajon egy finom filmréteg képződhet, ami nem veri vissza a fényt és a hajszálak is összeragadhatnak. „A tökéletes frizura is összeeshet, ha a hajápoló szerek maradványait nem tudjuk megfelelően kiöblíten hajunkból.” – mondja Keppel. 

 

 

 

 

 

Tények

Lágy víz - kemény víz

 
A talajon átszivárgó esővizet a kőzetek megtisztítja és fontos ásványi anyagokkal telítik azt. A vízben oldott, nagy mennyiségű kalcium és magnézium ion jelenléte következtében a víz keménysége megnövekszik. Ez a mindennapi életünkben sok bosszúságot okozhat számunkra. Ugyanis a kemény víz felhevítésekor a bojlerban és a kazánban a hő átadását akadályozó vízkőlerakódás alakulhat ki. Ez nagyobb energiafelhasználást és a bojlerek, kazánok rövidebb élettartamát eredményezheti.

A vízkeménységet mmol/l-ben mérjük vagy nkº-ban (német keménységi fokban) adjuk meg. Központi vízlágyító berendezés beépítésére van szükség ott, ahol a vízkőkiválás gondot okoz.

 

 

 

 

 

Az idézett szakértők:

Dr. Hilmar Burggrabe - diéta és táplálkozási tanácsadó
Dr. Alice Weyl - bőrgyógyász
Birgit Keppel - Wella / P&G. Németországért, Ausztriáért és Svájcért (DACH) felelős műszaki menedzsmentjének vezetője