Vízlágyítás, vízszűrés - de mivel?

Mire kell figyelni a vízlágyító berendezés kiválasztásánál

1.6.2014 11:00   Budapest

Az űrből a Földre tekintve páratlan látvány tárul elénk: a bolygó kétharmadát víz borítja. Azt hihetnénk, hogy bőven van belőle. A rajta lévő felhasználható víz mennyisége azonban véges. Csak kevesebb, mint 1%-a édesvíz, melyet az ipar és a lakosság is használ. A víz egyre nagyobb értékké vált életünkben, így a költséghatékony és környezetkímélő vízgazdálkodás szerepe is megnőtt. Fontos, hogy olyan vízkezelő berendezéseket használjunk mindenapjaink során, amelyek gazdaságos üzemeltetéssel rendelkeznek.

 

A vezetékes vízben található vízkeménységet okozó ásványi anyagok az idő múlásával lerakódnak a vezetékekben, a berendezések alkatrészein ezzel csökkentve a hatékonyságukat és az élettartamukat. Egy 1,5 mm-es vízkő lerakódás már 10%-kal növeli meg az adott berendezés energiafogyasztását. A vízkőtől mentes fűtési rendszernek sokkal magasabb a hatásfoka, a berendezések élettartama pedig akár kétszeresére is nőhet lágy víz használata esetén.

 

Ma már Magyarországon is lenyűgöző választékot kínálnak kisebb nagyobb cégek az otthoni vízlágyításra, víztisztításra, ha azonban nem rendelkezünk elég tapasztalattal a vízkezelés területén és nem vagyunk tisztában néhány alapvető fogalommal, kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az eladótól kapott információkra hagyatkozni.

 

Néhány fontos szempont, amely segít, hogy olyan terméket és olyan szakkereskedésből vásároljunk, ahol hozzáértő eladótól hosszú évekre szóló megoldást kapunk vízzel kapcsolatos problémáinkra. Azon vízkezelő termékek esetében, ahol a minél olcsóbb áron van a fő hangsúly, és nem a kényelmi, biztonsági és higiénia funkciókon, joggal gyanakodhatunk rá, hogy a lehető legolcsóbb, leginkább lebutított alkatrészekből készült. Szerviz és termék-támogatás nélkül pedig nagyon nehéz lesz a készülék meghibásodását kijavítatni. Magyarázkodás, pereskedés, vita és csalódottság, amivel szembe kell néznünk ilyen esetekben. Vízkezelő berendezést nem csak 1 évre vásárolunk. Fogadják meg tanácsunkat, és kerüljék el az első pillantásra olcsónak tűnő, a márkás termék minőségét és funkcióit ígérő berendezéseket árusító kereskedőket függetlenül attól, hogy interneten vagy boltban talált rá a készülékre.

Nézzünk utána az adott márkanévnek az interneten. Ha csupán csak egy-két hazai kereskedő weboldalát találjuk, jogosan gyanakodhatunk arra, hogy egy távol keleti országból származó termékkel állunk szemben, amelyet az ötletes értékesítő cég egy jól hangzó név alatt dobott piacra, de vélhetően nem áll egyetlen komolyabb cég sem mögötte, így valószínűsíthető, hogy a szerviz, garanciális és terméktámogatási háttér is hiányzik. Egy termék gyártási körülményei sok mindenben hozzájárulnak, hogy milyen minőségű végeredmény születik. Győződjünk meg arról, hogy az adott vízkezelő berendezés milyen szabványok szerint gyártották és milyen tesztelésnek vetették alá! Ma már az európai gyártók ISO minőségirányítási rendszer szerint gyártanak, és legtöbbször a HACCP higiénia előírást betartva. Az ivóvízre, mint élelmiszerre kell tekintenünk, nem mindegy hogy milyen vízkezelő berendezést építünk be a vízhálózatba. A nemzetközi minőségi márkákat folyamatos termékfejlesztés és új, előremutató technológiai megoldások jellemzik. A vezetői európai vízkezelő cégek kutatás+fejlesztés részlegeinél nagyon sok időt és energiát fordítanak arra, hogy olyan technológiákat fejlesszenek, amelyek nem csak megbízhatóak, biztonságos működésűek, hanem emellett fontos szempont az alacsony üzemeltetési költségék és a környezetvédelem.

Vegyük szemügyre az apró, ám roppant fontos részleteket! Ma már a nemzetközi cégek, nem csak az alap funkcionalitásra fókuszálnak, vagyis ma már nem kell megelégednünk azzal, hogy egy vízlágyító berendezés lágy vizet biztosítson. Fontos szempont, az is hogy a működéséhez mennyi só tablettát vagy vizet használ fel. Nem minden egy hogy egy regenerálás alkalmával 50-100 l vizet használ fel vagy 300-400 l vizet. A technológiai fejlesztésekben élenjáró gyártók olyan úttörő kényelmi, higiéniai és környezet-tudatos funkciókkal látják el a berendezéseket, amelyek gazdaságossá, rendkívül felhasználó- és környezetbaráttá teszik a használatot. Ilyen például a SMART Metering funkció, amely ma már a Magyarországon is elérhető nemzetközi márka minden vízlágyítójában megtalálható. A SMART Metering regenerálási rendszer gazdaságos üzemeltetést és alacsony só felhasználást tesz lehetővé.

Ne felejtsük el, azt az alapigazságot, hogy a minőség és megbízhatóság hosszútávon olcsóbb megoldás! És ez igaz a víztisztító, vízlágyító berendezésekre is.

 

 

BWT Partner hálózat

BWT által ajánlott viszonteladók és BWT Mester szerelők

BWT Partner Kereső