Vízkezelés, víztisztítás az italárúgyártáshoz és élelmiszeripar részére

Az ital minőségének mércéje a kezeletlen víz minősége; a sörfőzőknek, alkoholmentes italgyártóknak és ásványvíz palackozóknak a nyersvíz összetételére vonatkozóan más és más követelményeknek kell megfelelniük.

 

 Azonban mindegyik ágazatnak egyaránt higiénikus, szennyeződésmentes vízre van szüksége, ami:

  • Nem tartalmazhat illat- és ízrontó anyagokat 

  • Nem okozhat zavarosságot

  • Nem befolyásolhatja a gyártási folyamatot 

  • Nem hagyhat rozsdát és lerakódásokat a gyártósor összetevőin és a palackokon

     

Mivel minden kút- és forrásvíz eltérő összetételű, mindegyiket külön meghatározott kezelésnek kell alávetni, hogy az alapanyag és a végtermék egyaránt megfeleljen minden minőségi előírásnak és fogyasztói igénynek.

  

BWT ajánl vízkezelési, víztisztítási  megoldásokat az italárúgyártáshoz és élelmiszeripar részére

Sörfõzés

Mindenfajta sör íze, megjelenése, eltarthatósága, stb. az előállításhoz használt víz összetételétől függ. Sok esetben a maximális nitráttartalmat meghatározó műszaki és jogszabályi előírások miatt elkerülhetetlen a vízkezelés. A nyersvíz összetételétől, a sör fajtájától és a jogi követelményektől függően számos vízkezelési eljárás alkalmazható.

 

Gyümölcslé ágazat 

A gyümölcslégyártáshoz használt higítóvizet alaposan sótalanítani kell a koncentrátummal fellépő másodlagos kölcsönhatások elkerülése végett, amelyek zavarosságot okozhatnak, illetve ízrontó anyagokat hozhatnak létre. 

 

Üdítőital ágazat 

A kellemes látványt nyújtó és hosszan tárolható üdítőitalok előállításához gyakran szükséges a víz kezelése. A folyamat során olykor a licenctulajdonos részletes követelményeinek is meg kell felelni. A BWT megfelelő megoldásokat kínál a technológiai víz szegmensben (pl. hűtővíz vagy gőzkazán-tápvíz) és a palackmosó, illetve palacktöltő rendszerekhez is.

 

Ásványvíz ágazat 

Az ásványvíznek szigorú joszabályi előírásoknak kell megfelelnie, miközben az is fontos, hogy minél „természetesebb” maradjon; a szabályozások által lehetővé tett vízkezelési technológiák száma ezért meglehetősen korlátozott. Ez elsősorban a vas- és mangántalanítást foglalja magában, míg bizonyos esetekben a kénhidrogén és más vegyületek okozhatnak gondot. A BWT számos jól bevált, részben szabadalmazott eljárást kínál a víz idegenanyag-tartalmának csökkentésére.
Megfelelő megoldásokat kínálunk továbbá (pl. öblítővíz-kezelés) a technológiai víz kezelésére (pl. gőzkazán tápvíz), illetve palackozó és palackmosó berendezésekhez. 

 

Technológiák italgyártáshoz:

  • Membrán technológia 

  • Ioncsere

  • Ózon technológia 

  • UV technológia

  • Szűrési technológia

  • MDA (mangándioxid aktiválás)

  • Membrán elektrolízis