Az összefüggés a víz minősége és az ételek-italok íze között

Tökéletes ízélmény nincs minőségi víz nélkül

6.3.2017 9:00   Budapest

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megjelentünk a Konyhakiállítás 2017 rendezvényen, ahol az E1 vízszűrőnket, az AQA perla vízlágyító családunkat és Magnesium Mineralizer kancsóinkat népszerűsítettük a látogatók körében.

Örömünkre Görög Zita nagykövetünk, és Havas Dóra (Lila Füge blog) is megtisztelt minket, akik a BWT színeiben készítettek finomabbnál-finomabb Magnézium Smoothie-kat a látogatóknak, pénteken és szombaton. Emellett szombaton még a nagy-színpadon is elkészítették a tavaszköszöntő turmixokat a résztvevőinek.

Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzési folyamaton megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem, vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat nem kívánatos anyagokat. Az ivóvíz azonban hosszú és néhol -igen elöregedett csővezetékeken át jut el a háztartásokba. Ráadásul ezek felújítási, javítási munkálatai során lebegő szennyeződések kerülhetnek bele, így érdemes olyan konyhai víztisztító berendezéseket használni otthonunkban, amelyek megszűrik, illetve lágyítják a csapvizet. Ezzel hozzájárulhatunk vízzel készült ételeink, italaink kiváló íz világához és konyhai gépeink élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

A víz összetevői
A kémiailag tiszta víz összetevői a hidrogén és az oxigén. Ebben a tiszta állapotában a víznek gyakorlatilag semmilyen íze nem lenne. A természetben azonban számtalan szerves és szervetlen anyaggal érintkezik, amelyek által egyedi ízt kap – ez lehet édeskés, lágy és bársonyos, de akár fémes, sós is. Attól függően, hogy milyen geológiai rétegeken halad át a víz, változó mennyiségben tartalmazhat például különböző ásványi anyagokat. A vízben oldott kálcium és magnézium sók döntően befolyásolják a kávé, a tea és a turmixok ízintenzitását. A magnézium, amely emberi szervezet számára alapvető fontosságú ásványi anyag, ízhordozónak számít, amely segítheti kiemelni a tea és a kávé ízét, zamatát és hozzájárul a turmixok vitalizáló és energetizáló hatásához. Léteznek olyan ízrontó anyagok, amelyeket csak megfelelő utó-vízszűréssel tudunk semlegesíteni. A legismertebb ilyen anyag a klór, amit a vízkezelés folyamata során fertőtlenítőszerként használnak. Jellegzetes szaga van, az íze pedig kellemetlen lehet az ízlelőbimbók számára.

Az ételek és a víz minősége közötti összefüggés
Sajátságos jellemzőit a víz a földrajzi területnek, a talajnak és még számos helyi tényezőnek is köszönheti, melyek aztán befolyásolják a vízzel elkészített étel ízét is. Más a víz például Olaszországban és más Magyarországon. Ez a különbözőség szolgál magyarázatul arra, hogy egy adott országban miért vannak kifejezett regionális eltérések az ízben. De nemcsak az ízről van szó, hiszen a víz minősége befolyásolja bizonyos ételek élvezeti értékét is. A víz minősége különösen fontos lehet az olyan ételek esetében, amelyek alkotórészének legalább fele víz, ilyen például akár a kenyér, vagy a pizza is.

Az ízkatalizátor
A magnézium létfontosságú ásványi anyag, ugyanis segíti az anyagcserét, támogatja testünk megfelelő működését, de maga a szervezet nem képes előállítani. A stressz, a kimerültség, a mozgásszegény életmód hatására szervezetünk magnézium szintje csökken, így gondoskodni kell a pótlásáról. Fontos azonban, hogy ízhordozó tulajdonságának köszönhetően hozzájárulhat, hogy a kávé és tea valódi ízvilága kibontakozhasson, ízvilága hangsúlyosabbá váljon.

Magnéziumpótlás tisztán vízzel
Az ásványi anyag pótlásának egyik egyszerűbb módja, ha magnéziumban gazdag vizet fogyasztunk. A BWT vízszűrő kancsó szabadalmaztatott technológiája magnéziummal dúsítja a vizet, 2,7 liter szűrt víz 65 mg magnéziumot tartalmaz, ami a napi átlagos magnézium szükséglet körülbelül 20%-át fedezi. Ez a mennyiség megfelel hozzávetőlegesen 7 db alma magnézium tartalmának. A szűrés eredménye: kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalom, semleges pH-érték, selymes és bársonyos íz. Az így kapott víz segíti az aromák felszabadulását, előcsalogatja a rejtett íz – és illattartalékokat.

Vízkezelő megoldások
A piacon számos berendezés és eszköz áll rendelkezésre, amelyek hozzájárulhatnak a víz minőségének tökéletesítéséhez. Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója szerint a vízkezelő megoldás kiválasztásához elengedhetetlen az alapos informálódás: „Széles a választék otthoni vízlágyító, víztisztító berendezésekből, de tapasztalat és hozzáértés nélkül, kénytelenek vagyunk saját megérzéseinkre, vagy az eladótól kapott információra támaszkodni. Mielőtt döntünk, nézzünk utána a márkának, hol gyártják, van-e szervizhálózata, terméktámogatása, a garanciális feltételeinek, és a berendezés karbantartási igényeinek. Átgondolt választással nem kell tartatunk váratlan költségektől, nem kell aggódnunk minőségi problémák miatt, és a szűrők tisztása, esetleges cseréje sem igényel minden alkalommal szakmai segítséget.”

Komplex megoldás, ha otthonunkat BWT központi vízszűrő és vízlágyító berendezéssel szereljük fel, amit konyhai víztisztító eszközökkel is érdemes kiegészíteni, így kiszűrhetjük a vezetékes vízből a lebegő szennyeződéseket, valamint azokat a zavaró tényezőket, amelyek csökkentik a víz élvezeti értékét. A szűrt víz használatával ráadásul megóvhatjuk konyhai gépeinket is a vízkövesedéstől

A BWT speciális vízszűrő kancsója, a BWT Magnesium Mineralizer, az egyedülálló szűrőbetétjének köszönhetően, a szűrt és lágyított vizet magnéziummal dúsítja. Semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, eltávolítja a klórt a csapvízből, valamint csökkenti a vízkőért felelős elemek mennyiségét a vízben. A magnéziumban gazdag víz fogyasztása önmagában is üdítően hathat.

_____________________________

A BWT-ről (Best Water Technology)
A BWT Hungária Kft. ‒ a BWT csoport leányvállalataként ‒ az 1990-es évek eleje óta tekinti szívügyének a hazai lakosság és a termelőszektor vízigényének kielégítését. Itthon jelenleg több mint 40, világszerte 3600-nál is több munkatárs tevékenykedik elhivatottan azért, hogy a legkorszerűbb vízkezelő technikákkal tovább javítsa a lakosság életminőségét, még több élvezetet csempésszen a hétköznapokba. és fenntartható módon kezelje legfontosabb természeti kincsünket, a vizet. Felelősségteljes hozzáállását jól tükrözi a vállalat szlogenje: BWT – Foryou and PlanetBlue.
A BWT olyan egyedülállóan innovatív, megbízható, magas minőségű és környezetbarát vízkezelő berendezéseket fejleszt és forgalmaz, amelyek kényelmesebbé, biztonságosabbá és élvezetesebbé teszik a vízzel való érintkezést, az ember és a víz találkozását a hétköznapokban, legyen szó vízivásról, kávézásról, fürdésről, szépségápolásról, takarításról, főzésről, fűtésről. A BWT szakértő csapata tudja a választ a vízkezeléssel kapcsolatos kérdésekre.www.bwt.hu